dijous, 11 de juny del 2009

El Cabré i els dubtes


Diu el Cabré que el món de l'escriptor està ple de dubtes, de incerteses. Dubtes perquè amb les paraules pots fer que les coses siguin de una manera o siguin de una altra. Dubtes perquè encara que triïs la paraula que tu vols, els personatges cobren vida i el lector interpreta la paraula que has escrit de una altra manera. Però mentre ell ho deia, jo pensava que la vida es igual. Dius una paraula, en aquell moment estàs absolutament segur que és la paraula adequada, però la paraula cobra vida en el context del qui la escolta i ja no és la teva paraula.
Les paraules se'ns escapen de la boca, però els fets són molt més traicioners, els fets ens delaten. i per això, jo que només sóc un aprenent d'escriptor, penso que potser són més important els fets, _ai! l'etern dilema entre el dir i el mostrar! , la nostra cara ens delata, un petit moviment de una cella ens delata, un somriure tímid ens delata, una mirada esquiva ens delata...
Pensava això mentre era a la reunió en una sala petita, atapeïda de gent, tots callats, sense paraules, però tots amb el seu llenguatge personal.
Observava la noia del meu costat, que mirava endavant, com volent veure la cara del Cabré, però amb la mà acariciava el seu ventre rodó prenyada de sis mesos, que era mes important per ella, el que deia el Cabré o el seu fill?
Observava el Surroca, tres files més endavant, amb el cos mig girat, que era més important per ell? el Cabré o veure si estava asseguda a darrera seu.
Observava un noi i una noia, de qui no vull delatar el nom, les seves esquenes s'apropaven, i es separaven, buscaven la mirada del Cabré o un roce de complicitat?
Observava la Muriel, a primera fila, només la contundència de la seva pose segura em deia que ella sabia que estaria on era el Cabré algun dia.
I per això observo, per veure si entenc el que no diuen les paraules, sinó el que diuen els fets, perquè quan en dius que m'estimes, però noto que no em vols veure no ho entenc, quan dius que només tens ulls per mi però gastes la tarda amb altres no ho entenc, per això escric, per entendre, perquè al igual que el Cabré la única cosa que sé del cert es que dubto de tot.