dilluns, 14 de setembre del 2009

El gat d'Schödinger



Fa dies que no paro de pensar en el gat de l'Schrödinger. Schröedinger, un físic de principis del segle XX, va fer un experiment mental amb al seu gat, per explicar una de les rareses de la física quàntica, que una partícula pot estar en múltiples posicions, de fet només podem donar la probabilitat de que una partícula estigui en una posició, però no en podem donar la posició exacta.
L'experiment consisteix en imaginar un gat, ficat en una capsa, que també conté un perillós dispositiu. El dispositiu es una ampolla de vidre, plena de verí volàtil, i un martell, col·locat de tal forma que si el martell cau trenca l'ampolla el verí s'escampa i el gat mort. Ara us preguntareu com s'activa el martell, dons el martell està conectat a un detector de particules alfa, i quan el detector detecta una particula, dons pam, lo que us imagineu, el martell trenca l'ampolla, el verí s'escampa i adeu al gat.
Si posem el gat dins la capsa i el dispositiu tot preparadet davant de un àtom radioactiu que tingui una probabilitat de un 50% de emetre una partícula alfa en una hora, que ha passat al cap de una hora?
Dons hi ha la meitat de probabilitats de que la partícula alfa hagi saltat i per tant estat detectada i per tant activat el martell i per tant el gat caput, i una altra meitat de que la partícula no hagi saltat i no hagi esta detectada i el gat estigui viu.
O sigui que la física diria que el gat esta mig viu mig mort, un estat una mica raro, no?.
No podem saber de cap manera si el gat esta viu o està mort a menys que obrim la capsa, i si la obrim, estarà el gat mig viu com diu la física? NO
O sigui que quan mesurem, o sigui quan obrim la capsa, l'observador interactua amb el sistema i en modifica el resultat, literalment o mata o salva al gat.
I es que a vegades es millor no mirar que hi ha a dins de la capsa.